Golf handicap – Wat is je golfhandicap?

Wanneer we het over de golf handicap hebben, hebben we het over je vaardigheden als golfer. Hoe lager je handicap, hoe beter je bent. Hieronder vertellen we je meer over wat de golf handicap nou eigenlijk is, hoe die wordt bepaald en hoe je deze kunt verlagen.

De golf handicap uitgelegd

Een van de mooiste onderdelen van het golf is de handicap. Dat komt omdat de spelers onderling allemaal een verschillende handicap kunnen hebben en toch op een eerlijke wijze tegen elkaar kunnen spelen. Dit doen ze dan door elkaar meer of minder slagen te geven op de eindscore. Een handicap van 6 wil eigenlijk zeggen dat je als speler tijdens een ronde van 18 holes ongeveer 6 slagen gemiddeld boven par slaat. Op een par-70 baan betekent dat je een score haalt van 76 slagen. De Exact Handicap gaat hand in hand met de Playing Handicap. De playing handicap is een indicator van het aantal slagen dat je krijgt op een bepaalde baan.

Je handicap bepalen

Wanneer je een beginnend golfer bent dan begin je natuurlijk met lessen, die je krijgt van een professionele golfer. Op het moment dat je golfleraar je goed genoeg vindt dan mag je de golfbaan op. Daarvoor krijg je een NGF-pas die aantoont dat je permissie hebt om de golfbaan op te gaan. Op deze NGF-pas staat je naam, de naam van de golfbaan en de golfbaanpermissie. Vervolgens ga je de regels van het spel leren door middel van een aantal theorielessen op de club en krijg je golfles van een golfleraar. Uiteraard wordt er ook een zekere mate van zelfstudie verwacht voor wat betreft de theorie. Vlak voor of vlak na het halen van de golfbaanpermissie-pas moet je een examen afleggen op de club. Zodra je dit allemaal hebt gedaan kun je jouw Handicap 54 in ontvangst nemen. Met Handicap 54, oftewel je GVB, kun je op vrijwel alle golfbanen terecht. Er zijn slechts een aantal golfbanen waar een lagere golfhandicap wordt geëist.

Tip: Goedkoop Handicap 54 behalen in één of twee dagen

Handicap verlagen

Met de Qualifying Scorekaarten kun je de handicap verlagen en moet worden gespeeld onder de Qualifying Condities. De volgende stappen moet je doorlopen om je handicap uiteindelijk te verlagen:

  • Op iedere golfbaan is een Playing Handicap tabel aanwezig waarop je de playing handicap bij jouw exact handicap kunt vinden. Gebruik de playing handicap om de score op jouw scorekaart na iedere ronde vast te stellen.
  • Zorg ervoor dat jij én jouw erkende marker jouw scorekaart ondertekenen.
  • Om de nieuwe Exact Handicap te bepalen gebruik je de tabel waarin je de buffer zones kunt vinden. Valt jouw score binnen de bufferzone? Dan verandert er niets aan je handicap. Heb je een score gehaald die hoger is dan de buffer dan wordt jouw handicap verlaagt, maar valt je score lager dan de buffer dan wordt je handicap verhoogd.

Soorten handicap

Er zijn twee soorten handicap, namelijk een actieve handicap en een inactieve handicap:

Actieve handicap

Een actieve handicap herken je aan het sterretje op je NGF-pas, te vinden achter je handicap. Om een actieve handicap te houden dien je op zijn minst vier scores per jaar in te leveren. Op basis van minimaal 8 Qualifying Scores wordt er een analyse gemaakt van je prestaties. Op basis van die analyse word jouw handicap dan verhoogd of verlaagd.

Inactieve handicap

Wanneer je minder dan drie scores per jaar inlevert heb je niet voldoende gegevens om een geldige handicap te realiseren. In dat geval heb je dus een inactieve handicap. En als je een inactieve handicap hebt dan mag je niet meedoen aan een wedstrijd waarvoor je een Exact Handicap nodig hebt. Je kunt natuurlijk wel gewoon voor je eigen plezier golfen.

Vragen over golfhandicaps

Wat is een goede handicap met golf?

Een lager handicap-cijfer, betekent dat je golfniveau hoger ligt. Als je begint met golfen heb je handicap 54, waarna je Qualifying kaarten kan spelen om je handicap te verlagen. Op basis van de scores op deze Qualifying kaarten wordt je handicap niveau bepaald. De beste handicap die je kan hebben is Handicap 0, professionele golfers hebben deze handicap.

Wat is de gemiddelde handicap van Nederlandse golfers?

Volgens cijfers van de NGF ligt de gemiddelde handicap in Nederland op 39,5. 46 % van de Nederlanse golfers had een handicap van 36 of lager. Wat hierbij meetelt is dat niet alle golfers hun handicap registreren. Zo kan je in Nederland op veel banen terecht met Handicap 54, dus de gemiddelde handicap zegt in Nederland niet alles over het gemiddelde niveau.