We golfen steeds meer in het vroege najaar en het late najaar!

Als je denkt aan de ideale golf dag, dan denk je al gauw aan een zonnige dag in mei, een graad of 22 en een heerlijk briesje dat over de golfbaan waait. Maar ja, hoeveel van dit soort ideale dagen zijn er nu in een jaar? Altijd te weinig! Vandaar dat er steeds meer gegolfd wordt in de maanden dat het weer niet zo ideaal is, zoals februari en maart of oktober en november.

Golfen in deze koudere maanden, zeker op de zonnige dagen, kan heel fijn zijn, maar het vergt wel een andere aankleding dan in de lente- en zomermaanden. Waar je in de zomer met korte broek en luchtig shirt de ballen afslaat, zul je in het vroege voorjaar of het late najaar meer moeten nadenken over je kleding. Tenslotte kun je je op de baan zelf niet meer opwarmen, dat kan pas na de 18 holes in het clubhuis.

Hieronder tref je enkele tips aan die het golfen in de koudere maanden een stuk aangenamer maken, want niets is zo vervelend om met koude handen en koude voeten op de golfbaan te staan.

Tip 1. Laag over laag over laag

Kleed je aan volgens het 3-lagen systeem. Je hebt er vast wel eens van gehoord, maar in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is het niet zo dat je willekeurig 3 lagen over elkaar aan moet trekken en dat je daarmee warmt blijft.

De eerste laag bijvoorbeeld is niet per se bedoeld om warm te blijven maar om het zweet in af te voeren. Katoen bijvoorbeeld is een slechte keuze als eerste laag, katoen houdt vocht juist vast. Kies voor synthetische thermokleding zoals polyester of polyamide.

De eerste laag mag goed aansluiten op de huid, de tweede laag daarentegen mag niet te strak zitten. Zo creëer je een extra luchtlaag waarin het vocht kan verdampen en waarin de warmte beter wordt vastgehouden. Een goede keuze zijn kleding van (merino)wol, cashmere of fleece.

De derde laag is je golfjack, op twijfelachtige dagen waarin er spetters kunnen vallen kies je het beste voor een waterdicht jack. Zorg voor een jas met wat bewegingsruimte, ook hier geldt hoe ruimer de jas hoe beter de warmte wordt vastgehouden door de extra luchtlaag. En natuurlijk wil je ook niet dat je jas je beperkt in je bewegingsruimte tijdens je slag.

Tip 2. Zorg voor innerlijke mens

Voordat je gaat golfen is het verstandig om langzame koolhydraten te eten. Deze houden je het langste warm. Vermijd dus even de chocoladecroissants en donuts maar ga bijvoorbeeld voor een volkoren boterham of havermout. Ook eiwitten verteren langzaam, een eitje, kaas of yoghurt zijn ook een goed idee.

En vergeet niet een warme drank mee te nemen in een thermofles. Warme koffie of thee tussen de holes in doen wonderen voor je temperatuur!

Tip 3. Blijf in beweging

Zorg dat je in beweging blijft. Gemak dient te mens, dus al snel stap je in je buggy om naar de bal te rijden. Deze parkeer je zo dicht mogelijk bij de bal, zodat je niet te ver hoeft te lopen. Begrijpelijk, maar daardoor beweeg je relatief weinig. Door de buggy bewust iets verder te zetten loop je net even meer en blijven je spieren warmer.

Tip 4. Verwen je lichaam met verwarmde kleding

Mocht dit allemaal toch niet genoeg helpen, dan is er tegenwoordig nog een goede manier om comfortabel warm te blijven; verwarmde kleding van HeatPerformance®! Deze kleding (zoals verwarmde sokken, verwarmde handschoenen, verwarmde jassen, verwarmde onderkleding) zijn uitgerust met kleine warmtegeleiders. Je sluit ze aan om een compacte batterij en geven vervolgens 3-7 uur heerlijke warmte. De warmtegeleiders voel je niet, maar de warmte natuurlijk wel. Je voeten en tenen zullen heerlijk warm blijven met de verwarmde sokken. Met verwarmde kleding zal je de rest van je lichaam heerlijk warm kunnen houden.
De verwarmde handschoenen van Heatperformance® zijn uitgerust met een goede grip en kunnen dus ook uitstekend voor het golfen gebruikt worden. Daarmee zijn ook de koude handen verleden tijd op de golfbaan.

Doordat de batterijen oplaadbaar zijn, kun je de artikelen dus steeds weer opnieuw gebruiken en hoef je nooit meer kou te lijden op de golfbaan.

Al met al zijn er dus meerdere manieren om in de koude maanden toch te golfen en lekker warm te blijven op de golfbaan! Je hebt dus geen excuus meer om in de koude maanden af te zeggen.