Handig voor elke golfer: de gedrags etiquette en kledingvoorschriften

Golf is een bijzondere sport, met name omdat er nogal wat regels op het gebied van gedrag en kleding aan verbonden zijn. Misschien schrikt het jou af en kies je liever voor een andere sport. Dat is eigenlijk onnodig, want de golf etiquette en kledingvoorschriften zijn echt niet zo vreemd en ingewikkeld. Wij zetten de belangrijkste punten voor je op een rij.

Veiligheid voor alles

Je moet er niet aan denken: een golfbal die met volle snelheid op je hoofd beland. Daarom moet je altijd uitkijken wanneer je een bal gaat slaan. Let er goed op dat er niemand voor je staat, ook niet op een wat grotere afstand. Raak je de bal verkeerd en gaat deze uit de richting? Roep dan ‘FORE’, het signaal dat er een verkeerd geraakte bal onderweg is.

Zorg voor faciliteiten

Het kan voorkomen dat je een plag uit het gras slaat tijdens het golfen. Prima, maar leg het stuk gras wel even netjes terug. Ook de inslag van de bal op de green behoor je weer netjes te maken. Het is heel belangrijk om altijd een pitchfork meeneemt, zodat je eventuele schade direct kunt herstellen.

Sociaal gedrag

Concentratie is van groot belang als je een beetje fatsoenlijk wil presteren. Voorkom dus rinkelende smartphones en soortgelijke ongemakken. Zoek ook de juiste momenten om te praten. Doe dit in ieder geval niet wanneer je naast iemand staat die elk moment een bal kan gaan slaan. Ga ook even rustig stilstaan, dit voorkomt een hoop ergernissen.

Denk om het tempo

Voor het beoefenen van golf heb je ruimte nodig, die niet tegelijk door een ander benut kan worden. Op tv zie je de toppers soms uitgebreid de tijd nemen. Logisch, want daar gaat het om de prijzen. Maar de gemiddelde golfer kan best wat meer snelheid maken. Vergeet ook niet mee te kijken met ballen die door andere spelers worden geslagen, dat scheelt weer tijd met zoeken.

Kleding

Tegenwoordig is de kledingetiquette om de golfbaan een stuk minder streng. Een nette polo met kraag is nog altijd gewenst voor zowel de man als vrouw. Gelukkig zijn er nu speciale golfpolo’s (nee, niet de auto) die gemaakt zijn van ademende stof. Een net overhemd is overigens ook prima, net als een mouwloos hemd voor vrouwen. Is het koud? Draag dan een speciaal golfjack. Afhankelijk van het weer kun je een lange of korte broek dragen. Vrouwen kunnen ook kiezen voor een rok. Voor de kleur en print bestaan er geen regels. Wel is aan te raden om het netjes te houden. Je wil tenslotte niet als een soort clown over de golfbaan gaan.

Speciale golfschoenen zijn verplicht. De schoenen zorgen ervoor dat je stabiel staat op het gras. Denk erom dat je sokken draagt, dit is gewoon verplicht. Indien gewenst kun je een hoed, pet of muts dragen. Doe echter wel je hoofddeksel af wanneer je het clubhuis betreedt.