Het 9 stappenplan

De NGF heeft in samenwerking met het NVG en PGA Holland een negen stappen plan gemaakt voor je ontwikkeling binnen de golf wereld. Met dit stappenplan kan je voor jezelf een plan maken voor je ontwikkeling binnen de sport. Het plan moet een soort leidraad worden voor je carrière en prestaties. Door jezelf te gaan ontwikkelen volgens het stappenplan kan je meer plezier uit de sport halen. Niet alleen beginnende sporters kunnen gebruik maken van het 9 stappenplan, maar ook gevorderde golfers.

Het begin

Iedereen moet ergens beginnen en dit doe je door je baanpermissie te halen. Voordat je de baanpermissie krijgt toegewezen leer je eerst de basisregels die te maken hebben met golf. Je leert niet alleen de techniek, maar ook de etiquette op de golfbaan. Fairplay is misschien wel één van de belangrijkste regels bij golf en dit wordt ook duidelijk uitgelegd bij het behalen van je baanpermissie. Eigenlijk is de baanpermissie de voorloper op het behalen van je GVB. Als je de baanpermissie gehaald hebt dan mag je zelfstandig spelen op de golfbaan waar je deze permissie gehaald hebt. Je mag dus niet op alle golfbanen in Nederland een balletje slaan.

Je GVB goedkoop halen in één dag? Op Vakantieveilingen.nl hebben ze regelmatig veilingen voor het halen van je GVB, kennismakingslessen en greenfees met korting.

GVB

De tweede stap in het stappenplan is natuurlijk het behalen van je GVB. Met je GVB op zak mag je op bijna alle golfbanen een balletje slaan. Door te oefenen kan je de beginners techniek onder de knie krijgen en uiteindelijk examen doen. Als je slaagt voor je examen dan krijg je officieel je GVB en de handicap 54 toegewezen.

Goed voorbereiden op je GVB examen? Bereid je voor met de oefenvragen voor het golfregelexamen

Handicap 36

Handicap 54 is echt de basis en je wil graag verder komen in de golf. Dit kan door stap 3 te volgen en je handicap te verlagen naar 36. Voor handicap 36 moet je meer lengte creëren in je slagen. Daarnaast leer je gebruik maken van verschillende golfclubs. Het is belangrijk dat je actief golf gaat spelen om je handicap te verlagen. Je krijgt meer een beeld van je niveau en spel.

Op weg naar handicap 28

Als je bezig bent om je handicap te verlagen naar handicap 28, dan voel je jezelf al steeds meer thuis op de baan. Eigenlijk is dit stap 4 van het officiële stappenplan. Je krijgt het spelletje steeds meer onder de knie en het lijkt je leuk om een keer een wedstrijd te spelen. Je ziet ook dat het aantal bogeys toeneemt als je het niveau van handicap 28 beheerst. Het aantal dubbele bogeys neemt nu steeds meer af en hier profiteer je van.

Stap 5 naar handicap 20

Je beheerst het kiezen van de juiste golfclub steeds beter in stap 5. Je beheerst deze keuze niet alleen op de green, maar ook vanaf de tee. Je gaat jezelf bezig houden met het voorbereiden om wedstrijden te spelen. Je leert meer over tactiek en de regels op en buiten de baan tijdens wedstrijden. Eventueel ga je op zoek naar golfmaatjes waarmee je kan trainen. Je kan je tactiek en spel verbeteren door het tegen anderen op te nemen. Oefenen werkt natuurlijk het beste door tegen iemand te spelen. Daarnaast vergroot je de ervaring op het gebied van course management.

Stap 6 naar handicap 15

Handicap 15 is eigenlijk het punt waarbij je gaat bepalen hoe ver je ambities binnen de golfwereld liggen. Ben je van plan om echt topgolf te gaan spelen of wil je het gewoon houden bij een balletje slaan tegen je vrienden. Als je op weg bent naar handicap 15 dan ga je proberen om de puntjes op de i te zetten. Je gaat jezelf voorbereiden om de stap te wagen naar het echte topgolf. Strategie wordt steeds belangrijker om te winnen in competitieverband of tijdens wedstrijden. Je merkt dat je steeds vaker te vinden bent op de golfbaan om een balletje te slaan. Je leert zelfs presteren onder druk. Natuurlijk is het niet dezelfde druk als tijdens de grote wedstrijden, maar je krijgt wel een idee van de wedstrijd druk. Dit gevoel krijg je door je eerste wedstrijden te gaan spelen. Misschien besluit je om in competitieverband te spelen binnen je club. Het hoort allemaal tot de mogelijkheden. De slagen binnen 100 meter worden steeds belangrijker bij stap 6.

Stap 7 de eerste stap naar topgolf en handicap 9,9

Bij stap 7 ben je hard op weg om een single handicap te halen binnen de golfwereld. Je moet hard gaan werken met een trainer aan je foutmarge en slagen binnen 50 meter van de green. Als je de stap richting topgolf gemaakt hebt dan merk je dat je steeds fanatieker aan het trainen bent. Je gaat je eigen tactiek en routine ontwikkelen waardoor je een voorspelbaar resultaat kan halen op de fairway. Vanaf stap 7 ga je ook je eerste successen binnen de golfwereld behalen en uiteraard ga je dit vieren.

Stap 8 handicap 4,4

Bij stap 8 ben je echt heel intensief aan het golfen en behoor je allang niet meer tot de hobby golfers. Bij stap 8 concentreer je jezelf vooral op het korte spel. Het is belangrijk om fouten in lastige situaties zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan een uitdaging zijn en dit maakt de topsport natuurlijk lastig. Je bent voortdurend bezig om je golfspel verder te ontwikkelen. Het is belangrijk dat je veel wedstrijden gaat spelen. Ze helpen bij je ontwikkeling en ze laten je zien hoe belangrijk het mentale gedeelte bij topgolf is. Een trainer maakt bij stap 8 een trainingsschema en een plan waar je wil uitkomen met je nieuwe handicap.

Stap 9 de weg naar een handicap 0

Bij stap 9 is het heel belangrijk om kritisch naar jezelf te kijken. Het is belangrijk om oog te hebben voor detail. Mentaal en fysiek moet je lichaam in een topconditie zijn om deze stap te maken. Je begint succes te boeken tijdens lokale wedstrijden. Het is nu belangrijk om na te denken wat je met de toekomst wil gaan doen. Misschien zouden internationale wedstrijden een optie kunnen zijn? Het is belangrijk om je trainingsschema hieromheen te bouwen. Je bent tenslotte van plan om te pieken tijdens de wedstrijden.