Wat is het salaris van een caddie

Je ziet ze vooral bij wedstrijden van de golfpro’s, de caddies die de golfers assisteren. Ze dragen de golftas en houden de clubs schoon. Ook geven sommige caddies advies over de te gebruiken clubs en het baanverloop. Daarnaast moet de caddie uiteraard ook voldoen aan de golfregels en etiquette naleven.De meeste golfpro’s hebben een vaste caddie voor meerdere jaren.

Bekende caddies

Steve Williams is een beroemde caddie die jarenlang aan de zijde stond van Tiger Woods. Hij switchte na lange tijd en werd caddie van Adam Scott. De Australiër won met Williams als caddie als eerste Australiër ooit de Masters. De Zweedse Fanny Sunesson is de bekendste vrouwelijke caddie. Zij ondersteunde tien jaar lang golfpro Nick Faldo.

Salaris caddie

Maar wat verdient het nou om caddie te zijn en onderdeel uit te maken van het team van een golfpro? Uiteraard variëren de bedragen per caddie en vooral het verschil in prestaties is van belang. Zo ontvangt een caddie meestal naast een onkostenvergoeding ook een deel van het prijzengeld. Dit bedrag ligt meestal tussen de 5 en 10 % van het prijzengeld. Bij winst van bijvoorbeeld de US Open met een prijzengeld van 1.800.000 dollar, kan de caddie dus een bedrag van 180.000 euro verdienen. Tel daarbij nog de sponsorinkomsten op en je zal inzien dat ook een caddie topsport beoefend. Volgens Forbes verdient een caddie binnen de top-30 golfers meer aan sponsoring dan een golfer die net buiten de top 30 valt. Volgens datzelfde Forbes verdienden zeker 10 caddies meer dan 600.000 dollar in één jaar.