Spikes golfschoenen vervangen

We krijgen regelmatig de vraag hoe je de spikes van je golfschoenen moet vervangen. Het met enige regelmaat vervangen van de spikes op je golfschoenen zorgt niet alleen voor een langere levensduur van schoenen, maar zorgt ook voor betere prestaties op de golfbaan. Slechte of versleten spikes hebben invloed op de grip van je golfschoenen, wat je stabiliteit tijdens het slaan niet ten goede komt. Vervang dus regelmatig de golfspikes, zodat je tijdens het slaan en tijdens het lopen over de baan voldoende grip hebt. In dit blog leggen we uit hoe je je spikes kan vervangen, bespreken we de verschillen tussen golfspikes en geven we je tips bij het kopen van de beste spikes voor golfschoenen.

Hoe vaak moet je de spikes van je golfschoenen vervangen?

Het vervangen van je spikes hangt natuurlijk voor een groot deel af van hoe vaak je gaat golfen. Ga je één keer in de twee weken golfen dan zal het jaarlijks vervangen van je spikes voldoende zijn. Golf je meerdere keren per week, dan moet je de spikes eerder vervangen. Kijk regelmatig onder je schoen in welke staat de spikes verkeren.

Het probleem van te ver afgesleten spikes zit niet alleen in het verliezen van grip op de baan, ook zorgen versleten spikes ervoor dat de de aansluitingen op de golfschoenen beschadigen met als gevolg dat het vervangen van de spikes helemaal niet meer mogelijk is.

Spikes zijn te koop bij Bol.com

Hoe vervang je de spikes van je golfschoenen?

Het vervangen van spikes onder de golfschoenen is erg eenvoudig. De tips in dit blog kan je gebruiken voor alle soorten en merken spikes en golfschoenen.

 1. Wat heb je nodig voor het vervangen van spikes?
  Voor het vervangen van spikes heb je een spike wrench nodig. Deze is nodig om de spikes los en vast te draaien.
 2. Week de spikes los in een bak met water
  Laat je golfschoenen voordat je begint ongeveer 15 minuten in een laag water staan, zodat de spikes losweken. Doe je dit niet, dan zal je merken dat het een stuk lastiger is om de spikes te verwijderen. Tijdens het golfen komen er kleine korrels zand en grassprietjes in het aansluitsysteem van de spikes, waardoor de spikes vast komen te zitten. Week de zool met de spikes dus eerst in een klein laagje water en je zal zien dat je minder moeite hoeft te doen om de spikes los te draaien.
 3. Oude spikes verwijderen
  De spikes van de schoen afhalen is erg eenvoudig. Je zet de spikesleutel op de gaatjes van de spike en draait ze linksom los. Zit er zand of een steentje in de gaatjes, dan is het aan te raden om dit er uit te halen met een naald of kleine schroevendraaier.
 4. Nieuwe spikes op de golfschoen bevestigen
  Draai de nieuwe spikes op je golfschoenen en draai ze aan naar rechts tot je een paar kliks hoort. Ga je je spikes vervangen, dan is het raadzaam om alle spikes op je golfschoenen te vervangen, zodat je overal dezelfde grip hebt.

Wat zijn de verschillen tussen spikes?

Verschillen in bevestiging
Er zijn verschillende bevestigingssystemen om je spikes vast te maken aan de golfschoen. Het hangt van je golfschoenen af welk type spikes geschikt zijn. De bevestigingssystemen zijn:

 • Fast twist
 • Tri-Lok
  Slim-Lok
 • Tour Lock
 • Pins
 • Q-Lok Fastening system
 • Large Plastic Insert System
 • Metal Thread Insert System (metaaldraad systeem)

Een aantal spikes passen op verschillende bevestigingssystemen. Op de verpakking van de spikes staat op welke bevestigingssystemen de spikes passen. Op Bol.com vind je een mooi overzicht met de verschillende spikes en bevestigingssystemen. Je kan zo goed vergelijken welke spikes je voor jouw golfschoenen nodig hebt.

Verschillen in spikes
Er zijn een aantal gespecialiseerde merken die spikes maken. Het verschil tussen de spikes zit met name in formaat, comfort tijdens het lopen, aanwezigheid van een slijtage indicator en kleur. Ook ervaar je nauwelijks verschil tussen de merken Softspikes en Champ. Champ heeft nog een speciale dames spike die kleiner is in formaat voor de kleinere damesgolfschoen.

Spikes zijn te koop bij Bol.com

Welke golf spikes voor welk merk golfschoenen?

 • Nike – Q-Lok
 • Adidas: Pins (vanaf 2010), Tri-Lok (voor 2010)
 • Footjoy: Fast Twist, Pins & Tour Lock (zie per schoen Footjoy.com)
 • Skechers: Pins
 • Ecco: Slim-lok (vanaf 2015)

Het kan nog weleens per model schoen verschillen welk type golf spikes geschikt zijn. Controleer dus altijd even bij je golfschoenen of de sluiting hetzelfde is als hier vermeld.