Titleist Pro V1 of Pro V1x, welke kies je?

Ze zijn de toppers op het gebied van golfballen, de Pro V1 en Pro V1x van Titleist. De meerderheid van de tourpro’s spelen met deze golfballen van Titleist, waarbij de Pro V1 sinds 2003 dé grote favoriet is op het gebied van controle en gevoel. Misschien was de extra ‘x’ bij het tweede model je nog niet eens ooit opgevallen en bestelde je domweg één van de twee dozen als je golfballen ging bestellen. To nu, want we gaan je in dit blog uitleggen wat nou precies de verschillen zijn tussen de Titleist Pro V1 en Titleist Pro V1x. Zeker sinds de Titleist golfballen een paar jaar geleden opnieuw zijn uitgebracht zijn de verschillen tussen de twee golfballen verder vergroot. De nieuwe generatie Pro V1 en Pro V1x hebben een aerodynamischer dimplepatroon wat zorgt voor nog meer lengte en een consistentere balvlucht. Beide golfballen hebben een zachte cover van urethaan wat zorgt dat de ballen minder snel beschadigen en langer meegaan. We gaan de eigenschappen per bal bespreken.

Pro V1 of Pro V1x

Voor de nieuwe generatie Titleist golfballen werden twee jaar lang tests uitgevoerd met meer dan tachtigduizend golfers van verschillende niveaus. Uiteindelijk kunnen we de kenmerken en vernieuwingen van de twee golfballen het beste als volgt omschrijven:

  • Titleist Pro V1: De Pro V1 bestaat uit drie lagen en heeft een nieuwe kern (Next Generation 2.0 ZG Process Core) die zorgt voor meer balsnelheid en minder spin bij slagen over een langere afstand. De Pro V1 heeft een lage balvlucht en een zacht gevoel. Het resultaat is dat je verder slaat, zonder in te leveren op het zachte gevoel bij het benaderen van de green. 
  • Titleist Pro V1xDe Pro V1x bestaat uit 4 lagen en heeft een dubbele kern. De bal heeft een iets ander dimplepatroon dan de V1 wat resulteert in een hogere balvlucht en bij het slaan met ijzers voor meer spin zorgt.

Wat Titleist zelf zegt over de eigenschappen van de golfballen:

Pro V1: Langere afstand | Penetrerende balvlucht | Meer consistente balvlucht | Erg zacht gevoel | Drop-and-Stop™ Greenside Control | Minder spin over lange afstanden Duurzaam
Pro V1x: Nog langere afstand (Extraordinary Distance) | Hoge balvlucht | Meer consistente balvlucht | Zacht gevoel | Drop-and-Stop™ Greenside Control | Meer spin over lange afstanden met ijzers | Duurzaam

De topspelers maken veelal gebruik van de Pro V1 of Pro V1x. De voorkeur verschilt, maar de meeste golfers kiezen voor de Pro V1x. Jordan Spieth vertelde over de vernieuwde Pro V1x: ‘Ik gebruik de nieuwe Pro V1x sinds Australië en we wonnen direct in de eerste week. Ik merkte meteen op dat de balvlucht beter was. De bal hield zijn lijn beter in de zijwind’.

De bal waar jij voor kiest hangt voornamelijk van je eigen spel af. De verschillen per bal zijn vele malen groter dan voorheen. Qua lengte verschillen ze nauwelijks, de Pro V1x zorgt voor iets meer lengte. Het verschil in balvlucht is wel veel groter geworden. De V1x vliegt hoger en de V1 heeft een lage balvlucht. De x heeft meer spin dan de V1, de V1 heeft een iets zachter gevoel. Het is een kwestie van je eigen golfspel bekijken en op basis daarvan kijken welke eigenschappen het beste bij jouw golfspel passen.

Met de Titleist AVX is er inmiddels een derde golfbal van topkwaliteit toegevoegd aan de collectie van Titleist.

Topballen voor amateur golfers / club golfers?

Ben je amateur golfer dan zal het aantal ballen dat je gemiddeld verliest een stuk hoger liggen dan bij een professional. Het is dan ook zuur als je op een baan 3 ballen van bijna 5 euro per stuk kwijtraakt. We begrijpen dan ook dat je kiest voor een goedkopere golfbal, maar om het maximale uit je golfspel te halen heeft het wel zin om voor het topmodel van Titleist te kiezen, juist als amateur golfer. Met name als je de green gemist hebt, kan je door de hogere controle veel beter chippen met de Pro V1 en V1x wat eerder zal leiden tot een up-and-down (Chip en putt). Je zal echt niet ineens ballen van 300 meter op de green plaatsen, maar juist bij het korte werk rond de green kan je met deze ballen groot voordeel behalen door de verhoogde controle over de bal.

Waar kan je ze het voordeligst bestellen?

Met een prijs van bijna 5 euro per stuk wil je deze ballen natuurlijk het liefst zo goedkoop mogelijk bestellen. Het topmodel van Titleist is maar sporadisch in de aanbieding. Je kan kiezen voor lakeballs, deze zijn veel goedkoper. Kies wel voor minimaal AAAA klasse om zeker te zijn van goede kwaliteit en bedenk dat het hier om oudere versies gaat van het topmodel van Titleist.

Titleist golfballen zijn te koop bij