Wat is een birdie bij golf?

Als je regelmatig golft dan hoor je vroeg of laat iemand roepen: Je hebt een birdie geslagen, in het begin zal het vaker zijn dat iemand zegt: “Ik heb een birdie geslagen”. Maar wat is dat toch, een birdie slaan tijdens het golfen? Een birdie betekent in het kort dat je één slag onder par hebt geslagen. Misschien zegt dit je nog steeds niks, daarom gaan we in dit blog in op de vraag: Wanneer sla je een birdie?

Wat is par?

Om te weten of je een birdie hebt geslagen moet je weten wat het aantal par is dat voor een baan staat. Maar mocht je niet weten wat ‘par’ is, dan leggen we je dit graag nog even uit. Par zegt iets over het aantal slagen dat je hebt voor een bepaalde hole. Bij een Par 3 baan mag je er dus drie slagen over doen. Om het aantal par te bepalen kijkt een golfbaan naar het aantal slagen dat een speler gemiddeld nodig heeft om de green te bereiken plus twee slagen. Er wordt namelijk vanuit gegaan dat je vanaf de green in twee slagen de bal kan putten. Het aantal par is dus altijd minimaal 3 en in Nederland vind je maximaal par 5 banen.

Voorbeeld: Heb je vier slagen nodig om een par 3 hole te voltooien, dan sla je 1 boven par. Ook voor één slag boven par is een term: Bogey.

Wat is een birdie?

Een birdie is het spelen van een hole in één slag onder par. Je hebt dus één slag minder nodig dan par voor het voltooien van de baan. Voor de beste kansen op een birdie zal de bal bij een par 3 baan al bij je eerste slag op de green moeten belanden of je moet hopen op een erg goede chip of pitch.

Bij een par 4 baan heb je twee slagen om de green te halen, om vervolgens in één put een Birdie te scoren. Het totale aantal slagen bij een par 4 baan is dan 3 voor het scoren van een Birdie.

Hoeveel slagen is een birdie?

Het aantal slagen dat je nodig hebt voor een birdie is afhankelijk van het aantal par dat voor die baan staat. In deze tabel proberen we te verduidelijken hoeveel slagen je nodig hebt voor een birdie bij een par 3, par 4 en par 5 baan.

Aantal parHoeveel slagen voor een birdie?
Par 3 baan2 slagen
Par 4 baan3 slagen
Par 5 baan4 slagen

Andere golftermen om het aantal slagen aan te duiden

ScoreGolftermHoeveel slagen onder par?
-4Condor4 slagen onder par
-3Albatros3 slagen onder par
-2Eagle2 slagen onder par
-1Birdie1 slag onder par
0ParAantal slagen is gelijk aan par
+1Bogey1 slag boven par
+2Double Bogey2 slagen boven par
+3Triple Bogey3 slagen boven par
+4Quadruple Bogey4 slagen boven par