Wat is een eagle bij golf?

Wil jij weten wanneer je een eagle slaat tijdens het golfen? De meeste golfers maken het maar een paar keer in zijn leven mee, het slaan van een eagle. Maar wanneer sla je een eagle en wat is de betekenis van een eagle. Waar komt de term eagle vandaan?

Hoeveel slagen is een eagle?

Een eagle in golf is een score die wordt behaald als je in 2 slagen onder par de bal in de hole hebt liggen. Dit betekent dat je de bal in één slag in de hole moet krijgen op een par 3, twee slagen op een par 4 en drie slagen op een par 5. Op het scorekaartje staat dit aangegeven met de letter ‘E’.

Wat is par?

Par is een standaard score die aangeeft hoeveel slagen een gemiddelde professionele golfer nodig heeft om een hole te voltooien. Elke hole op de baan heeft zijn eigen par-score, wat betekent dat elke hole anders kan zijn. De par-score van een hole wordt bepaald door de lengte van de hole, de moeilijkheidsgraad van de green en andere factoren op de baan.

Als je minder slagen nodig hebt dan par, dan heb je ‘onder par’ gespeeld en als je meer slagen nodig hebt dan par, dan heb je ‘boven par’ gespeeld. Het doel bij golf is om zo dicht mogelijk bij of onder par te spelen.

Tips voor het slaan van een eagle

Om die eagle eindelijk eens te slaan, is het belangrijk om te weten waar je sterkte punten en zwakke punten liggen op de golfbaan. Als je bijvoorbeeld sterk bent in je driverslag, dan wil je bij het afslaan meer risico nemen om de green in twee slagen te halen op een par-5 baan. Als putten jouw sterke punt is, dan neem je op de green meer risico.

Het is ook belangrijk om een goed overzicht te hebben van het gebied rondom de green voordat je aan de hole begint. Kijk naar de layout van de baan en bepaal waar mogelijke obstakels of waterhindernissen liggen die je kansen op succes kunnen verminderen. Als je de baan kent weet je beter hoe je deze moet benaderen en met zo min mogelijk slagen op de green kan geraken.

Als laatste tip: Blijf positief! Houd er rekening mee dat elke hole anders kan zijn en dat soms ook geluk meespeelt bij het slaan van een eagle, zo zal die bal er op een par 3 baan echt wel ooit in één keer ingaan. Blijf optimistisch en ga door met regelmatig golfen, alleen dan kan je jezelf verbeteren als golfer!

Waarom vogeltermen bij golf?

Eagle komt van het Engelse adelaar. Ook andere golftermen, zoals Birdie, Albatros en Condor zijn afgeleid van vogelnamen. Maar wat hebben deze vogels met golf te maken? Eigenlijk niet zoveel. Vroeger was de term ‘bird’ een equivalent van de woorden ‘cool’ en ‘goed gedaan’, historici geloven dan ook dat daar de term birdie vandaan komt. Een golfbaan in Atlantic City claimt dat de term sinds 1903 wordt gebruikt. Daarna volgde de term Eagle, het nationale symbool van Amerika en waarschijnlijk daardoor in navolging van Birdie gegeven aan de scores met twee onder par.

Welke golftermen zijn er voor het aantal slagen?

ScoreGolftermHoeveel slagen onder par?
-4Condor4 slagen onder par
-3Albatros / Double eagle3 slagen onder par
-2Eagle2 slagen onder par
-1Birdie1 slag onder par
0ParAantal slagen is gelijk aan par
+1Bogey1 slag boven par
+2Double Bogey2 slagen boven par
+3Triple Bogey3 slagen boven par
+4Quadruple Bogey4 slagen boven par