Wat kost golfen?

Als je in een zoekmachine zoekt naar het woord ‘golf’, dan blijkt dat één van de meest gestelde vragen in Google op het gebied van golf is: Waarom is golf zo duur? Ook de vraag wat het kost om te golfen, wordt regelmatig gesteld. Daarom geven we in dit blog antwoord op alle vragen omtrent de kosten van golf.

Wat kost een golfset?

Een golfset voor beginners kan een paar honderd tot duizend euro of meer kosten. De prijs is afhankelijk van het merk, het aantal golfclubs in de tas en de kwaliteit. Begin je net met golfen, dan is het zinvol om te starten met een beginners golfset, zodat je eerst erachter kan komen of je golf een leuke sport vindt.

Tip: Decathlon heeft zowel voor volwassenen interessant geprijsde golfsets van het eigen merk Inesis, met deze golfclubs kan je de eerste twee jaar het golfspel onder de knie krijgen

Wat zijn de kosten van golflessen?

Als je net begint met golfen, is het nemen van golfles een goede manier om je golfvaardigheden te verbeteren. Elke golfclub heeft zijn eigen lespakketten voor beginners. Introductielessen (groepslessen) kosten rond de €20 per persoon, terwijl individuele golflessen gemiddeld rond de €50 per uur kosten. Groepslessen zijn goedkoper, omdat ze met meerdere mensen tegelijk worden gevolgd.

TIP: Ga je informeren naar golflessen, vraag dan ook of het gebruik van drivingrange ballen en de huur van een oefen golfset & golftrolley bij de prijs is inbegrepen?

Wat kost het om te golfen?

De gemiddelde prijs van een greenfee voor 18 holes ligt rond de 55,- euro. Voor 9 holes betaal je tussen de 25 en 50,- euro. Daarnaast heb je te maken met het aanschaffen van golfclubs, golfschoenen en golfkleding. Dit kan je zo duur maken als je zelf wilt en bijvoorbeeld ook tweedehands aanschaffen.

Om op de golfbanen te mogen spelen moet je Handicap 54 halen (GVB). De kosten hiervoor variëren per golfcursus, maar je kan rekenen op minimaal 150,- euro voor een 2 daagse cursus met theorie-examen en praktijkronde. Ook moet je om op veel golfbanen te mogen spelen, officieel NGF lid zijn via een golfbaan of een virtuele club als ANWB Golf of GVN. Je krijgt dan een virtuele pas die je op verzoek van golfbanen kan tonen. De kosten hiervoor liggen tussen de 40,- tot 80,- euro per jaar.

Waarom is golf zo duur?

Greenfees zijn met een gemiddelde prijs van 55,- euro voor 18 holes uiteraard relatief duur. Maar de prijs is uiteraard goed te verklaren, aangezien het onderhouden van een golfbaan een dure aangelegenheid is. Gelukkig heb je meer invloed op de kosten die je maakt voor materiaal en golfkleding, dit kan je zo duur maken als je zelf wilt. Kies je voor de duurdere merken i.p.v. een golfbroek van Inesis, dan is het al vele malen duurder om enkel te beginnen met golfen. Ook kan je besparen door lid te worden van een golfclub, zodat je geen greenfee meer hoeft te betalen. Maar zoek van tevoren goed uit of dit een voordelige keuze is, want als je maar een paar keer per jaar golft is een greenfee goedkoper.

Kan je golfen zonder lidmaatschap?

Ja, je kan ook golfen zonder lid te zijn van een bepaalde golfclub. Je schaft dan een greenfee aan, waarmee je eenmalig toegang krijgt tot de baan. In veel gevallen zal dit ook de goedkoopste keuze zijn, bijvoorbeeld als je maar een paar keer per jaar gaat golfen. Maar ook als je vaker golft is het lid zijn van een golfclub niet altijd verstandig, want je wilt natuurlijk ook met enige regelmaat op een andere golfbaan spelen.
Sommige golfbanen in Nederland hebben wel een verplicht lidmaatschap. Bij deze golfbanen kan je dan ook niet terecht om eenmalig te golfen, tenzij je wordt uitgenodigd door een lid.
Voor de registratie van je Handicap is lidmaatschap van een golfclub of virtuele golfclub als ANWB Golf of GVN wel noodzakelijk om toegelaten te worden op veel golfbanen in Nederland en het buitenland.

Wat kost het GVB?

Het GVB, tegenwoordig Handicap 54 genoemd, halen kan bij veel golfbanen. Meestal koop je een totaalpakket met een aantal golflessen en theorieles. Bij ANWB Golf kan je Handicap 54 halen in twee dagen voor 149,- euro per persoon. Dit is inclusief 10 uur golfles, 2 uur theoriecursus, theorie-examen en 2 praktijkrondes.

Wat kost een Greenfee?

Gemiddeld kost een greenfee op een Nederlandse 9 holes golfbaan tussen de 25 en 50 euro. Een greenfee voor een 18 holes golfbaan kost gemiddeld zo’n 55 euro.